Dom > Novosti > Sadržaj

SCOTUS poslova novi udarac do 4

Jun 22, 2016

U ponedeljak, Vrhovni sud je presudio da je da dokazi otkrili tokom je ilegalna policija zaustavi se mogu i dalje koristiti na sudu — sa na upozorenje da oficiri sprovedeni njihovu potragu nakon što je saznao, to je osumnjičeni je imao nalog za izvanredne hapљenje. U 5-3 presuda, pravde je našao da bi takva pretraga nije prekršeno četvrti amandman.

Slučaj, Utah v. Strieff, zabrinut Edward Strieff, koji je u decembru 2006 godine je zaustavljen od strane oficira da osmatramo osumnjičenih narko diler lokaciju na jugu Slanog jezera. Osnova za na stanici su kasnije vladali neadekvatno jer nije bazirana na razumnu sumnju. Tokom autobuske stanice, oficir proverili i otkrio Strieff imao je poternica za neki manji prekrљaj i sproveli pretragu – pronalaženje kesicu punu amfetaminima i Lulu to smatran je potrepštine. Okružni sud je kasnije zaključio da iako je policajac nije imala pravo da zaustavi Strieff, dokazi su bili prihvatljivi. Najviši sud u zemlji je sada pristao.

Pravda Sonia Sotomayor napisao je oštar neslaganje u pogledu odluka, kome se kaže da je predmeta "svima ostalima, beli i crni, kriv i nevin... to je tvoje telo podložne su invaziju dok sudovi Izvinite kršenju prava."

Sotomayor je takođe naglasio da neki će verovatno biti na udaru od strane vladajuće od drugih.

"Nije tajna da su ljudi boje neproporcionalnu žrtve ove vrste nadzora je", je napisala.

Sotomayor je neslaganje je naveo ministarstvo pravde izveštaj o korenima Ferguson nereda i knjige, uključujući Michelle Aleksandar The novi Jim Crow, Ta-Nehisi Koutsovu između sveta i mene i James Baldwin 1963 klasični The vatra sledeći put.

Aktivisti za ljudska prava i si bila užasnuta načinom na odluku.

"Bili smo razočarani danas je vladajuće", John Mehija, pravni direktor u Juti Uniji civilnih liberala Amerike, rekao je lokalni KUTV. "Policija zapravo treba mi razlog da te zaustavi. Na osnovnu liniju uvek ce biti da imate pravo biti slobodan od uplitanja vlade bez pristanka, osim ako vlada Obrnuжemo je razlog zašto oni to rade."