Dom > Novosti > Sadržaj

AMERIČKI anti-opijum napor u Avganistanu je totalni krah

Apr 16, 2016

John F. Sopko, generalni inspektor specijalne Pentagona za obnovu u Avganistanu, dao je svojevrsni ocena prošle nedelje situacije u zemlji 15 godina nakon pada Talibana. Korupcija je endemična i bezbednosti neprijatni. Više od 700 škole su zatvoreni u poslednjih meseci zbog tekućih pobune. I uprkos najmanje 7 milijardi dolara u kontra-narkotika potrošnje, proizvodnja opijuma udario 3 300 tona 2015 – tačno na istom nivou bilo je 2000 godine kada su Sjedinjene Države izvršile invaziju.

"Petnaest godina u nedovršene delo finansiranja i borbe, zaista moramo zapitati: 'ulje.'" Sopko rekao je u svom obraćanju prošle nedelje na univerzitetu Harvard, javio je CNN.

Debakl postaje sve više nepobitna. U kuću sluh na Afganistan obnovu potrošnje prošlog meseca, Republika Thomas Massie (R -KY) pritisla Pentagon osoblje kakva vrsta metrike koriste da ocenim uspeh u njihovim naporima za kontra narkotika.

"Rat protiv droge u Afganistanu," Massie zaključio je u izjavi pokupili su razlog, "u Meri u kojoj postoji rat protiv droge, je bio gubitnik."

Jezivoj stvarnosti je takođe odato priznanje od strane odlazeći komandant u Avganistanu, opšta John Campbell, u iskaz pred Senatskim odborom oruћanih usluga u februaru.

"Afganistan je u trenutku se prevojne" i 2016 možda "nije bolji, a gore i od 2015 godine", rekao je. Ali kao CNN, istakao je, njegova poruka je bila jedna od ostane na tome: "sada, više nego ikad, Sjedinjene Države bi trebalo da ne odustajemo u Avganistanu."

Uprkos navodni Sjedinjene Države "povlačenje", rat samo eskalira. Američke trupe ostane prisutna u borbama — i opijum je jasno dobro je sukoba. Talibani sada stekli pet od 14 okruga Helmanda je žestoka borba se nastavlja, New York Times izvestio je prošlog meseca. Iako nalog nije to spomenuo, Helmand je srcu opijuma u Afganistanu — tako da je kontrola ovu teritoriju i svoj unosan maka plantaza strateški za nošenje rata širom zemlje.

I kao da Pentagon nije već imate svoje pune ruke, sa talibanima, na rastuću ISIS pobune sada predstavlja drugu opasnost.

U januaru, State Department pod imenom u ISIS franšize u Avganistanu "stranom terorističkom organizacijom," daje na američki vojni snimani dobila nakon grupi "ISIS-Khorasan" ili ISIS-K, CNN je prijavio.

U najnovijem gnev, ameriиkim napadima ubili najmanje 17 ljudi u provinciji Paktika istočnom Afganistanu prošle nedelje. Pentagon je tvrdio da svi koji su ubili su militanti, ali lokalni zvaničnici je rekao da su civila, uključujući plemenski elder, Radio Slobodna Evropa je prijavio.

Ironično, vojni eksperti predviđaju je neminovan zatišja u borbama — ali samo dovoljno dugo da se žetva opijuma.

Prema Military.com, vojska brigadni Wilson A. Shoffner, glavni portparol NATO operacija odluиan podršku, objasnio je tokom iz Pentagona informišući prošlog meseca: "unutar pokrajine od juga na sever dok se vreme, a očekujemo da vidim ista vrsta obrazac ove godine. "I zato ocekujemo da porast aktivnosti [Talibana] će nastaviti dok oko ovo drugo dela marta i onda bi trebalo tišina kao zetve Avgustovski."